Kuran kursuna giden 12 yaşında bir çocuk ölü bulundu, kurs Menzil tarikatı bağlantılı bir vakfa ait çıktı

Eyyübiye'de resmi izni bulunmadığı öne sürülen Kuran kursunda eğitim gören 12 yaşındaki Abdülbaki Dakak, kursun yanındaki ahırda ölü bulundu. 10Haber'in ulaştığı dönemin Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, kurs inşaatına belediyenin destek olduğunu belirterek 'Semerkand Vakfı tarafından açılmıştı' dedi.

Gündem 16 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde yaşayan Abdulbaki Dakak, bir yıl önce ailesi tarafından Eyyübiye ilçesine bağlı Beşat Mahallesi’ndeki yatılı bir Kur’an kursuna, okutulması için teslim edildi.

Kursun, Diyanet İşleri Başkanlığı’na kayıtlı olarak faaliyeti bulunmadığı ve resmiyeti olmadığı belirtildi.

Bir yıldır burada eğitimini sürdüren çocuk, önceki gün aniden ortadan kayboldu. Kayıp Abdulbaki için çevre köylere de bilgi verilerek her yerde arandı, ancak kendisine ulaşılamadı.

Öldürüp ormana attığı arkadaşının cesedini ekiplerle arayan sanığa iyi hal indirimiÖldürüp ormana attığı arkadaşının cesedini ekiplerle arayan sanığa iyi hal indirimi

Kursun yanındaki ahırda asılı halde ölü bulundu

Üç gün boyunca yapılan aramalara karşın ulaşılamayan Dakak, okuduğu Kuran kursunun hemen yanındaki bir ahırda asılı halde ölü bulundu.

Şanlıurfa Adli Tıp Kurumu’nda otopsisi yapılan çocuk, ailesinin yaşadığı Ceylanpınar’da toprağa verildi. Olayla ilgili olarak jandarma tarafından inceleme başlatılırken, ailesi ve Kuran kursundaki görevlilerin ifadelerine başvuruldu. Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Kadın doktor çalıştığı hastanede eşi tarafından öldürüldüKadın doktor çalıştığı hastanede eşi tarafından öldürüldü

Valilik ‘intihar’ dedi

Şanlıurfa Valiliği’nden yapılan açıklamada da Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatıldığı belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı:

“İlimiz Eyyübiye ilçesi Beşat İncirli Mahallesi’nde A.D. adında bir çocuğumuz kendisini asmak suretiyle intihar etmiştir. Olayın vuku bulduğu andan itibaren kolluk kuvvetlerimiz olayın aydınlatılması için sahada tüm ekiplerimizle birlikte hassas şekilde çalışmalarını sürdürmektedir. Ayrıca; olayın tüm detayları ile aydınlatılması için Valiliğimiz tarafından idari soruşturma, Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından da adli soruşturma başlatılmıştır. Süreç hakkında adli işlemler, hassasiyetle yürütülmektedir. Çocuğumuza Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.”

Öte yandan intihar eden çocuğun kursa gitmek istememesine rağmen ailesinin zorlamasıyla 1 yıldır eğitim gördüğü iddiasının da araştırıldığı bildirildi.

Dönemin Eyyübiye Belediye Başkanı: Semerkand’a ait

Abdulbaki Dakak’ın gönderildiği kursun Ak Partili Eyyübiye Belediyesi’nin katkılarıyla yapıldığı öğrenildi. 10Haber’in ulaştığı dönemin Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, kursun Menzil Cemaatine ait Semerkand Vakfı’na ait olduğunu doğrulayarak, “Semerkand Vakfı vasıtasıyla açılmıştı. Açılışına biz de katıldık. Açılan kursa belediye başkanlığımız döneminde yardım yapıldı. Şimdi ki belediye başkanı da yardım yapıyor. Mevcut belediye başkanının da oraya bir yardımı var. Kırsalda bu tarz kurslar açılıyor. Yerel halkın kendi çabalarıyla açtıkları yerlerdir. Bizlerden gelen destek taleplerini de karşılamaya çalışırız” diye konuştu.

Menzil Cemaatine ait Semerkand Vakfı’nın bölgede çok sayıda böyle kursu olduğu biliniyor.

Eski Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci ve Eski Ak Parti milletvekili Halil Özcan kursun açışışına katılmıştı

12 yaşındaki çocuğun ölümü TBMM gündeminde

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Urfa’da 13 Haziran’dan bu yana kayıp olan 12 yaşındaki Abdülbaki Dakak’ın, ailesinin gönderdiği Semerkand Vakfı’nın denetiminde olan medresenin yanındaki ahırda ölü bulunmasını Meclis’e taşıdı.

Mahmut Tanal, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na başvurarak Abdülbaki Dakak’ın Urfa’nın Eyyübiye ilçesindeki şüpheli ölümü ile ilgili inceleme yapılmasını talep etti. Tanal, başvurusunda şunları kaydetti:

“Ailesi Suriye sınırındaki Ceylanpınar ilçesinde ikamet eden küçük yavrumuz Abdülbaki Dakak’ın, Şanlıurfa’nın merkez ilçesi Eyyübiye’ye kim tarafından getirildiği, ne maksatla bu ilçede bulunduğu gibi hususlar açıklığa kavuşturulmalıdır. Bu elim hadiseyle ilgili TBMM’nin de devreye girmesi gerekmektedir.

Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni, Anayasayı, Çocuk Koruma Kanunu’nu dikkate aldığımızda, devletin yetkili kurumları, Şanlıurfalı 12 yaşındaki yavrumuz Abdülbaki Dakak’ın korunmasına yönelik görev ve sorumluluklarını gerektiği şekilde yerine getirmemiştir. Bu bağlamda İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun 12 yaşındaki Abdülbaki Dakak’ın Şanlıurfa’daki şüpheli ölümüyle ilgili yerinde inceleme yapmak, yetkililerden, ilgili kurum ve şahıslardan bilgi almak, benzer hadiselerin önlenmesine ilişkin çözüm yollarının belirlenmesi maksadıyla gerekli çalışmanın yapılmasını arz ve teklif ederim.”

Kadın avukatlar devrede: Dina dosyasının peşini bırakmayacağızKadın avukatlar devrede: Dina dosyasının peşini bırakmayacağız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.